06 – 255 66 800 peter@cranio-terhorst.nl

Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De therapie is vernoemd naar de botdelen die het centrale zenuwstelsel omgeven. Cranio verwijst naar de schedelbeenderen en sacraal naar het heiligbeen.

Het craniosacrale systeem bestaat in zijn geheel uit hersenvliezen (membranen) en hersenruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven, beschermen en voeden. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond – het craniale deel – tot aan de botten van het bekken – het sacrale deel.

Binnen het craniosacrale systeem neemt de hoeveelheid hersenruggenmergvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor er drukverschillen ontstaan (het craniosacrale ritme genaamd).
Deze drukverschillen veroorzaken eenzelfde ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de bewegingen van de schedelbeenderen, maar bijvoorbeeld ook in de voeten. Het craniosacraal systeem heeft namelijk via de zenuwen (komend vanaf het ruggenmerg) verbinding met het bindweefsel in de rest van het lijf.

Dit bindweefsel omgeeft en verbindt alle verschillende structuren in het lichaam met elkaar en zorgt daarmee voor een “totale verbondenheid”. Spanningen of beperkingen, ook wel energiecystes genaamd, in het bindweefsel zullen een negatieve invloed hebben op het functioneren van het craniosacrale systeem en het craniosacrale ritme. Daardoor werkt het zelfgenezend vermogen (bijvoorbeeld bij wondherstel) van het lichaam niet optimaal.

Somato Emotional Release (SER) is een dynamische behandelwijze, die voortbouwt op de principes van de craniosacraal therapie. Het geeft ondersteuning aan geest en lichaam om overgebleven spanningen, mogelijk veroorzaakt door trauma’s, los te laten.
Dit loslaten van spanning is het uiten van onbewust opgeslagen emotie (zoals angst, woede of verdriet) en kan gepaard gaan met het innemen van bepaalde houdingen en/of bewegingen van uw lichaam. Dit proces wordt verbaal ondersteund door uw therapeut.

Het doel van craniosacraal therapie is de beweeglijkheid van het craniosacrale systeem en alle andere hieraan verbonden weefsels te optimaliseren, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt hersteld. De therapeut gebruikt hiervoor subtiele technieken in aanraking en dialoog, waardoor ook de mogelijkheid ontstaat om uw lichaam te ontdoen van oude trauma’s en emotionele blokkades (SER).

Grondlegger

Craniosacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg.
Gedurende zijn carrière is Dr. John Upledger erkend als vernieuwer en als toonaangevend voorstander van onderzoek naar nieuwe therapieën. Vooral door zijn onderzoek naar craniosacraal therapie verwierf hij internationale faam.

Dr. John Upledger is de auteur van vele boeken. Ook schreef hij een boek, waarin craniosacraal therapie wordt uitgelegd aan mensen zonder medische achtergrond: Your Inner Physisian and You. Dit boek is ook in het Nederlands vertaald en heet: ‘Het ritme van de schedel’.

Contact gegevens

Peter ter Horst
Bongerd 2
7623 KB Borne

T: 06 – 255 66 800
E: peter@cranio-terhorst.nl

SLUIT
SLUIT